Om een vitale en leefbare gemeente te blijven werken we aan een levendig karakter in ons dorp. Er is een passend woningaanbod voor alle doelgroepen: jong en oud. Scherpenzeel ontwikkelt zich tot een plek waar mensen graag wonen, recreëren en verblijven. We zoeken de juiste balans tussen reuring en rust. Zo willen we onze openbare ruimte (park en pleinen) aanpakken. Scherpenzeel blijft een ‘boodschappendorp’, waarbij we de levendigheid en vitaliteit in en rondom het centrum verder een impuls geven voor zowel onze inwoners als voor toeristen. We stimuleren inwoners om actief deel te nemen aan de maatschappij (sociaal, verenigingen, sport, bewegen, betaald of onbetaald werk). We proberen de vraag naar zorg te verminderen, waarbij de nadruk ligt op preventie en het vroeg signaleren van diverse problemen. Hierbij is speciale aandacht voor eenzaamheid bij ouderen en jongeren. Ook in de toekomst blijven onze voorzieningen en verenigingen bestaan, en biedt Scherpenzeel kansen en mogelijkheden voor ontmoeten en uitwisselen. Zo kan de volle sociale agenda van de Scherpenzeler gevuld blijven.
Een inclusief Scherpenzeel
Tot 2030 groeit de vraag naar nieuwe woningen flink en ook daarna neemt de vraag gestaag toe. Dit zien we zowel in ontwikkelingen van onze bevolking, als vanuit landelijke trends en regionale vraagstukken. In zowel het centrum als de woonwijken is er in de toekomst een passend woningaanbod voor alle doelgroepen, met de focus op starters en ouderen. Starters hebben hierdoor meer kans op een passende en betaalbare woning terwijl ouderen hierdoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen buurt.
We maken scherpe keuzes bij schaarse ruimte, waarbij we de wens hebben om in de woonwijken het groen te behouden zodat we de leefbaarheid beschermen. We benutten kansen in het centrum om appartementen te realiseren voor ouderen en starters. Appartementen mogen tot vijf woonlagen in het centrum en op geschikte plekken in de woonwijken, waarbij bij voorkeur de bovenste laag in een schuine kap of terugliggend is. Er kan hierbij verdichting plaatsvinden in de vorm van “rood voor rood”, we offeren in ons dorp geen groene plekken op. Om in de toekomst aan de totale woningbehoefte te kunnen voldoen kiezen we voor daarnaast voor uitbreiding. We willen woningbouw gereguleerd toestaan aan de rand van de gemeente, zodat het niet ten koste gaat van de leefbaarheid in ons dorp. We gaan eerst aan de slag met de ontwikkeling van de bestaande plannen in Scherpenzeel Zuid. Op de langere termijn is een toekomstige zoeklocatie voor wonen ten noorden van de N224 bespreekbaar. Daarbij is nadrukkelijk het behoud van het landschappelijke karakter en groene longen belangrijk. Inbreiding is alleen mogelijk waar rood voor rood komt: dat betekent dat nieuwe ontwikkelingen alleen mogelijk worden op de plekken die al verhard zijn (door sloop en nieuwbouw bijvoorbeeld).
Een levendig centrum
Scherpenzeel is en blijft een ‘boodschappendorp’, maar er is nog wat te winnen in ons centrum als het gaat om sfeer en de mogelijkheid om te struinen en verblijven. We maken werk van de ambitie om een levendig dorp te worden, zonder de leefbaarheid aan te tasten. We zoeken hierin een goede balans samen met ondernemers en bewoners. We streven naar (het behoud van) een gezellig centrum met een winkelaanbod en horeca passend bij de omvang van de gemeente. Deze functies zijn op een gezonde manier gemengd. We zien kansen om het Plein 1940 te ontwikkelen tot een gezellig plein waar ontmoeten, spelen, groen en horeca samenkomen. Om de verbinding met het park rondom Huize Scherpenzeel te versterken is er ruimte voor passende kleinschalige, seizoensgebonden horeca in samenspraak met de gebruikers. Hierbij vinden we het belangrijk dat deze passen in de rustige omgeving van het park, zoals bijvoorbeeld een koffiekraam of een theehuis.
We houden vast aan de verscheidenheid in het centrum. Er zijn diverse ruimten binnen het centrum met verschillende sferen. Dit is een kwaliteit van ons centrum. We geven ondernemers de ruimte om (gezamenlijk) initiatieven op te pakken ter versterking van de (beeld)kwaliteiten het centrum en om nieuwe ontmoetingsplekken te realiseren. We stellen hiervoor heldere kaders op in het omgevingsplan. Op die manier willen wij als gemeente ruimte geven aan de creativiteit en ondernemerschap, zonder dat er verrommeling ontstaat. Zo wordt het centrum een levendige en fijne ontmoetingsplek voor ons allemaal!
Betrokkenheid is onze kracht
De Scherpenzeler voelt zich trots op onze gemeente en is betrokken bij het dorp of zijn of haar buurt. Het lokale (culturele) erfgoed geeft identiteit en karakter aan Scherpenzeel. Het zijn waardevolle zaken om trots op te zijn! Ze verdienen zorg en aandacht en vormen een inspiratiebron voor ontwikkelingen. Ook in de toekomst blijven we kansen bieden voor ontmoeting en uitwisseling, onze omgeving is daarop ingericht.
Wat gaan we doen?
- We bouwen nog 800 (energieneutrale) woningen tot 2030, in eerste instantie met de bestaande plannen in Scherpenzeel Zuid of nieuwe inbreidingslocaties (rood voor rood).
- We betrekken de Verstedelijkingsstrategie Groene Metropool (Arnhem-Nijmegen-Foodvalley), het Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort en de Regionale Ruimtelijke Verkenning van Regio Foodvalley bij de keuzes die we maken.
- Met het monitoren van de behoefte in onze gemeente, zorgen we voor een passend woningaanbod.
- We stimuleren nieuwe initiatieven van ondernemers rondom ontmoetingsplekken en horeca, bijvoorbeeld (kleinschalige) horeca in Huize Scherpenzeel en rondom Plein 1940. Hiervoor werken we heldere kaders uit.
- We geven evenementen de ruimte in het centrum en op de juiste locaties de gemeente. Bij evenementen hebben we aandacht voor eventuele overlast naar de omgeving. Hiervoor leggen we afspraken vast voor geluidnormen, aantal evenementen en communicatie met omgeving rondom evenementen.
- We maken een jaarlijkse evenementenkalender en versterken de samenwerking tussen gemeente, ondernemers, horeca en culturele partners.
- (Cultureel) erfgoed als identiteit van onze gemeente beschermen we in het omgevingsplan.
Relatie met: Gezondheid, Wonen, Recreatie en toerisme, Voorzieningen, DNA van Scherpenzeel, Water als inrichtingsprincipe, Cultuurhistorie en Landschap