Gemeente Scherpenzeel is partner van de samenleving. Samen met inwoners, ondernemers, organisaties en werken wij aan een samenleving waarin het goed wonen, werken en recreëren is. Ons motto is: “Als een initiatief past binnen de door de gemeenteraad vastgestelde kaders, en er is draagvlak in de samenleving, dan werkt de gemeente Scherpenzeel graag mee aan jouw initiatief!”
Gemeente Scherpenzeel stelt zich op als partner van de samenleving. Daar is behoefte aan vanuit de samenleving, zo blijkt uit de Toekomstvisie 2030 en de MeetUps. Deze partnerrol heeft als belangrijk uitgangspunt ‘samen doen’. Inwoners en partners worden meer en eerder betrokken bij ontwikkelingen en tegelijkertijd wordt de samenleving uitgenodigd om zelf initiatieven te realiseren. In onze manier van samenwerken en communiceren stralen wij deze partnerrol uit. Wij zijn er voor onze inwoners en ondernemers en wij zijn bereid om maatwerk te leveren om tot goede keuzes voor de fysieke leefomgeving te komen. Wij denken en werken vanuit inhoud en doelstellingen, niet vanuit procedures. Dat wil zeggen: open, proactief, transparant en toegankelijk.
Onze omgevingsvisie speelt dynamisch en flexibel in op ontwikkelingen en initiatieven uit het gebied. Daarbij zijn verschillende aanpakken tussen en binnen gebieden (maatwerk) mogelijk binnen de kaders van de omgevingsvisie. Meer maatwerk vraagt ook om transparante afwegingen en transparantie over het te doorlopen proces.
In Scherpenzeel werken we al jaren aan een cultuurverandering van zowel de gemeenteraad, het college en de organisatie als de samenleving. De Omgevingswet sluit daarbij aan. Als je voorheen met een idee bij gemeenten aanklopte was het vaak een proces van ‘nee tenzij’, waarbij toetsen en controleren voorop stond. Nu veranderen we naar een houding van ‘ja mits’, waarbij de gemeente meer regisseert en faciliteert. In gemeente Scherpenzeel werken we al in bijna alle gevallen zo. Het opstellen van de omgevingsvisie is een van de stappen die wij doormaken in deze verdere cultuurverandering. Transparantie, eerlijkheid en elkaar durven aan te spreken zijn hierbij essentieel.
We nodigen jou en iedereen uit om binnen de kaders van de omgevingsvisie met initiatieven en ideeën te komen. In de omgevingsvisie worden de kaders en uitgangspunten vastgelegd waarbinnen initiatieven mogen ontstaan: dat zijn de thema’s, waarden en ambities. De gemeenteraad durft met de omgevingsvisie in de hand los te laten. Durf dus zelf initiatief te nemen en ga aan de slag in jouw eigen omgeving. Voldoende draagvlak bij een initiatief vinden wij een belangrijke voorwaarde. Dus ga met je buren en andere belanghebbenden in gesprek. Laat bij jouw initiatief zien dat de omgeving achter je staat. Ons motto is: “Als een initiatief past binnen de door de gemeenteraad vastgestelde kaders, en er is draagvlak in de samenleving, dan werkt de gemeente Scherpenzeel graag mee aan jouw initiatief!”
Kostenverhaal
Bij het uitvoeren van projecten van initiatiefnemers maken wij als gemeente kosten. Deze kosten betaalt de initiatiefnemer. Hiervoor leggen we in principe afspraken vast in een overeenkomst met deze initiatiefnemer. Lukt dit niet, dan zullen we met een exploitatieplan de kosten alsnog (achteraf) verhalen. Bij sommige projecten levert de initiatiefnemer een bijdrage aan bovenwijkse voorzieningen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een rondweg of een park, waar ook het nieuwe project gebruik van maakt. In Scherpenzeel Zuid gaat dit via het Fonds Dorpsontwikkeling Scherpenzeel Zuid.