Onze gemeente biedt mogelijkheden op het gebied van recreatie. Nog niet al die mogelijkheden worden tot nu toe optimaal benut. Om die reden zetten we in op het versterken van recreatie en toerisme in onze gemeente.
Wat is recreatie en toerisme?
Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen en varen. Onder toerisme verstaan we mensen die niet in de gemeente Scherpenzeel wonen, maar er wel naartoe gaan om hun vrije tijd te besteden.
In onze gemeente komen allerlei vormen van recreatie voor. Het buitengebied is een aantrekkelijke plek voor dagrecreatie in de vorm van wandelen of fietsen en aantrekkelijk voor kleinschalige vormen van verblijfsrecreatie. Dit geldt ook voor de kern. Onze bewoners en bewoners van buurgemeenten gebruiken dit gebied voor een (dagelijkse) wandeling om bijvoorbeeld de hond uit te laten. Ook het historisch centrum van Scherpenzeel is een aantrekkelijke plek voor dagrecreatie (Scherpenzeel Centrum). Tussen bos en boerenland zijn er ook mogelijkheden voor verblijfsrecreatie, zoals bij het bungalowpark Landgoed Ruwinkel. Dit is een ideale uitvalsbasis voor fantastische wandelingen, fietstochten en leuke dagtrips op de Utrechtse Heuvelrug of in de Gelderse Vallei.
Waar staan we nu?
De VVV Scherpenzeel (in het Kulturhus De Breehoek) is een ideaal vertrekpunt om met de fiets de regio te verkennen. Op deze locatie begint voor de wandelaars het klompenpad ‘Broekerpad’ met een lengte van 7 kilometer. Het Broekerpad is goed te combineren met het Oudenhorsterpad en het Dashorsterpad. Op het gebied van recreatie en toerisme kan Scherpenzeel zich profileren als aantrekkelijke gemeente tussen Heuvelrug en Veluwe. Daarnaast ligt op een historische plek op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel de activiteitenlocatie TOP (Toeristisch Opstap Punt) Grebbelinie waar bezoekers kunnen genieten van de rust en natuur aan de waterkant of sportief aan de slag kunnen.
Wat komt er op ons af?
Een kenmerk van het thema recreatie en toerisme is dat ontwikkelingen snel gaan. De sector groeit en is sterk afhankelijk van de ruimte die mensen hebben om geld uit te geven aan leuke dingen. De vraag naar duurzame vormen van recreatie en toerisme en ‘groene vakanties’ neemt toe. Algemeen zien we ook dat bedrijven steeds meer zoeken naar unieke concepten of nieuwe ideeën. Daarmee proberen bedrijven zich te onderscheiden van anderen. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar verblijfsrecreatie, waarbij mensen minimaal een nacht blijven slapen. Ook zien we meer totaalconcepten ontstaan (al dan niet samengesteld uit verschillende activiteiten bij verschillende bedrijven). Voor dit laatste is een goed ontwikkeld netwerk van recreatie nodig. De vraag naar totaalconcepten kan ervoor zorgen dat grenzen tussen sectoren/activiteiten minder worden. Het recreatiepark kan bijvoorbeeld ook steeds meer dagrecreatie aanbieden. Andere bedrijven gaan recreatieactiviteiten aanbieden naast andere diensten. Evenementen kunnen bovendien bijdragen aan toerisme en recreatie in Scherpenzeel.
Hoe zien we de toekomst van recreatie en toerisme?
In het buitengebied, met name Scherpenzeel Noord, maken we meer ruimte voor uitbreiding van bestaande bedrijven. Niet alleen agrarische bedrijven, maar juist ook op het gebied van recreatie en toerisme. Door nieuwe functies zoals recreatie mogelijk te maken op vrijkomende agrarische bedrijfslocaties versterken we de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied.
Ook het centrum van Scherpenzeel biedt vol op kansen voor recreatie en toerisme. Het vormt nu al een knooppunt in recreatieve routes waar je kort kan verblijven en waar meerdere (horeca)voorzieningen zijn. Daar willen we in de toekomst meer ruimte geven voor horeca, bed & breakfast en recreatief verblijf.
Daarnaast werkt de gemeente Scherpenzeel samen met Regionaal Bureau Toerisme en de VeluweAlliantie om zichtbaarder te worden voor toeristen en recreanten. De ambitie van alle partijen in de VeluweAlliantie is om het toeristisch product te verbeteren door goed gebruik te maken van wat er op de Veluwe aanwezig is aan natuur, landschap en erfgoed. En dat alles doen we op een manier dat ook natuur, landschap en erfgoed er beter van worden. Waar nodig nemen we een faciliterende rol aan om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken of aan te jagen. We zoeken ook actief de samenwerking met buurgemeenten om koppelkansen tussen gemeenten te benutten en een regionaal recreatienetwerk te maken. Hierbij zien we een kans om Scherpenzeel als Fietsstad te positioneren als knooppunt tussen Veluwe en Heuvelrug.
Een goede koppeling tussen recreatie en toerisme en landschappelijke en cultuurhistorische waarden binnen de gemeente is belangrijk. Hier liggen kansen voor cultuurhistorie als inspiratie (het Grebbelinielandschap, het bekenlandschap, het kampenlandschap en het landgoederenlandschap zijn daarvoor belangrijke inspiratiebronnen) voor toerisme, recreatie, erfgoed en educatie. Recreatie en toerisme mag niet ten koste gaan van andere thema’s zoals bereikbaarheid, milieu en groene omgeving.
Relatie met: Agrarische sector, Infrastructuur en mobiliteit, Milieu, Gezondheid, Voorzieningen, Wonen, Werk en ondernemen, Groene omgeving, Duurzaamheid en klimaat, Groene en gezonde toekomst, Vitale en leefbare gemeente, Ondernemend Scherpenzeel, Cultuurhistorie en landschap