Onder het thema milieu valt een aantal onderwerpen dat invloed heeft op de omgeving. Dit zijn de onderdelen van een gezonde leefomgeving: Het gaat om de kwaliteit van de lucht, de bodem en het water.
Wat is milieu?
Onder milieu vallen de kenmerken van onze omgeving, die belangrijk zijn om ergens gezond te kunnen leven. Het gaat om de kwaliteit van de lucht, de bodem en het water. Ook hoeveel geluid en geur ergens gemerkt wordt is van invloed op het milieu. Het gaat het hier om wat we om ons heen ervaren. Gezondheid gaat ook over de keuzes en mogelijkheden van bewoners zelf (genoeg bewegen, gezond eten etc.) en de inrichting van de ruimte (voldoende parken, groen en speelplekken).
Waar staan we nu?
Water is een belangrijke en unieke waarde in het bekenlandschap van Scherpenzeel, tussen de stuwen Heuvelrug en Veluwe, en een onmisbaar onderdeel van de omgeving. De meest bepalende waterlopen zijn de Lunterse Beek en het Valleikanaal. Het bestaande beleid is gericht op het in stand houden van de aanwezige waterlopen die een belangrijke hydrologische, ecologische en cultuurhistorische functie hebben. Een goede kwaliteit van water , bodem en lucht bevordert de kwaliteit van leven en de gezondheid van mens en dier.
Een gezonde en schone leefomgeving is dan ook onlosmakelijk verbonden met milieuaspecten als geluid, luchtkwaliteit en geur. Gemeente Scherpenzeel scoort matig op luchtkwaliteit (waaronder fijnstof) op het gehele grondgebied. Dit heeft te maken met de hoeveelheid industrie, verkeer en landbouw die aanwezig is. De concentratie aan stikstofdioxide is relatief hoog rondom de N224 en de N802. In het gebied Gooswilligen waar de meeste pluimveebedrijven zijn gelegen is daarnaast een zeer hoge concentratie fijnstof. Naarmate de afstand van de provinciale wegen groter is, neemt de hoeveelheid stikstofdioxide navenant af, wat een schonere lucht betekent. Dit geldt ook voor de hinder van geluid in Scherpenzeel dat met name geconcentreerd is rondom de N-wegen. Een relatief laag percentage van de inwoners geeft aan ernstige geurhinder te ervaren van de agrarische bedrijven (2-3%), iets hoger ligt het percentage voor het ervaren van ernstige geurhinder door openhaarden of barbecues in de omgeving (3-4%). Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van de AtlasLeefomgeving.nl. Het bevorderen van een gezonde en schone leefomgeving voor Scherpenzeel is een belangrijk uitgangspunt en vraagt om aandacht voor de ontwikkeling van de milieukwaliteit.
Wat komt er op ons af?
De samenleving wordt zich steeds meer bewust van gezondheid en een gezonde leefomgeving. Daarnaast is een recente ontwikkeling dat vanwege de uitstoot van stikstof, veel ontwikkelingen in Nederland zijn stil komen te liggen. Het gaat om het effect van stikstof op Natura 2000-gebieden (natuurgebieden die op basis van richtlijnen van de Europese Unie beschermd worden). In onze gemeente liggen geen Natura 2000-gebieden.
Naast de natura 2000-gebieden moeten we en zijn we ook druk bezig om klimaatadaptief te ontwikkelen. Klimaatadaptatie wil zeggen: we passen de omgeving aan om beter om te gaan met de effecten van de klimaatverandering. Als we daar optimaal mee kunnen omgaan, dan noemen we dat klimaatbestendigheid. Bij nieuwbouw en renovatie houden we meer rekening met zowel water te korten als water overschot. Meer hierover lees je bij duurzaamheid en klimaat.
Hoe zien we de toekomst van milieu?
Allereerst willen we een gemeente zijn die zijn bewoners een veilige en gezonde leefomgeving biedt. We streven daarnaast naar een zo goed mogelijk omgevingskwaliteit en zoeken een balans tussen het voorgaande en de ruimte voor economische ontwikkeling. Nu, maar ook in de toekomst als bedrijven willen groeien of nieuwe bedrijven zich in onze gemeente willen vestigen. Dit betekent dat we keuzes maken waar welke waarden het meest belangrijk zijn. In de woongebieden mag geen overlast zijn van geluid en vervuilde lucht, terwijl de bedrijventerreinen en sommige plekken in het buitengebied juist ruimte bieden aan bedrijven met uitstoot aan geur en/of geluid. Gelet op het gezondheidsbelang om gevoelige groepen (kinderen, ouderen) extra te beschermen tegen blootstelling aan luchtverontreiniging houden we bij nieuwe ontwikkelingen rekening met voldoende afstand tussen schadelijke bronnen (zoals drukke verkeerswegen en veehouderijen) en gevoelige bestemmingen zoals woningen, scholen en kinderopvang. Per gebied bepalen we welke normen we opnemen in ons omgevingsplan, dit noemen we ook wel ‘gebiedsgericht’. Indien nodig nemen we (gebiedsgericht) maatregelen om de kwaliteit van de leefomgeving in onze gemeente te verbeteren. Daarbij het van belang om afstemming te zoeken met andere gemeenten in de regio. Daarnaast houden we niet alleen rekening met het effect van onze ontwikkeling op nabijgelegen Natura 2000-gebieden, maar besteden we ook aandacht aan het effect van onze ontwikkelingen op alle beschermde natuurgebieden/planten en dieren.
We zorgen dat de waterhuishouding in Scherpenzeel een robuuster karakter krijgt, waarmee we nu en in de toekomst een prettige leefomgeving mogelijk maken. Water en klimaatadaptie zijn gezien de landschappelijke structuur sterk medebepalend voor de inrichting van nieuwe woon- en werkgebieden. We zetten in op waterrobuuste en klimaatadaptatieve maatregelen in het bestaand bebouwde gebied en verstevigen het waternetwerk.
Gelet op het economisch belang dat de bedrijvigheid dient, willen we ruimte bieden aan de verdere ontwikkeling hiervan. Een voorwaarde daarbij is wel dat deze bedrijvigheid niet ten koste mag gaan van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Waar nodig nemen we maatregelen of stellen we regels om ervoor te zorgen dat aan deze voorwaarde voldaan wordt.
Relatie met: Agrarische sector, Infrastructuur en mobiliteit, Gezondheid, Wonen, Werk en ondernemen, Duurzaamheid en klimaat, Groene en gezonde toekomst, Ondernemend Scherpenzeel