Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen in ons dorp en het buitengebied. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in jouw buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit noemen we ook wel het voorzieningenniveau. Wat betekenen ontwikkelingen als digitalisering en vegrijzing voor de voorzieningen in onze gemeente?
Wat zijn voorzieningen?
Voorzieningen zijn de hulpmiddelen in de gemeente waar bewoners gebruik van kunnen maken. Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen. Je kunt denken aan winkels voor boodschappen, de bank om je geldzaken te regelen, de huisarts of de huisartsenpost om naar toe te gaan als je ziek bent, en nog veel meer. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in jouw buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit noemen we ook wel het voorzieningenniveau.
Hier volgt een lijst met voorzieningen in de gemeente:
- winkels;
- scholen en kinderdagverblijven;
- zorgcomplexen;
- huisartsen, tandartsen, consultatiebureaus en andere zorgvoorzieningen;
- inlooppunten;
- ontmoetingsplekken;
- speelplekken;
- zwembaden;
- maatschappelijke dienstverlening zoals het gemeentehuis;
- culturele voorzieningen zoals verenigingsgebouwen, kerken en bibliotheken;
- sportmogelijkheden zoals sportscholen, binnen- en buitensportverenigingen.
Je kunt voorzieningen ook breder zien, waarbij groen, infrastructuur en horeca (Werk en ondernemen) daarbij horen.
Waar staan we nu?
Scherpenzeel heeft van oudsher veel voorzieningen zelf, welke grotendeels in Scherpenzeel Centrum aanwezig zijn. Met een evenwichtig winkelaanbod geconcentreerd aan de Dorpsstraat/Plein 1940/Marktstraat, een verwarmd openluchtzwembad ‘t Willaer, vier basisscholen, zorgcentra en meerdere sportvoorzieningen samengebracht op sportpark De Bree en in het multifunctioneel gemeenschapsgebouw Kulturhus De Breehoek, heeft de gemeente een voorzieningenaanbod van formaat. Voor de dagelijks benodigde voorzieningen hoeven inwoners dus niet uit te wijken naar omliggende kernen. Voor een ziekenhuisvoorziening, middelbare scholen en vervolgopleidingen, maar ook een treinstation zijn de inwoners aangewezen op voorzieningen in de regio. Busverbindingen en de provinciale wegen N224 en N802 verzorgen de verbindingen in de richting van Veenendaal, Ede, Arnhem, Amersfoort en Utrecht.
Wat komt er op ons af?
Een aantal grote (landelijke) ontwikkelingen met mogelijke gevolgen voor het voorzieningenniveau in onze gemeente komt op ons af. Vergrijzing heeft invloed op welke voorzieningen er nodig zijn in onze gemeente. Hier moeten we aandacht aan geven. Als er meer ouderen in de gemeente wonen, hebben we bijvoorbeeld meer gelijkvloerse woningen en/of woningen in woonzorgcentrum nodig. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving rondom de woning toegankelijk is ingericht. Vergrijzing kan ook leiden tot een toenemende vraag naar zorgvoorzieningen. Als er steeds minder kinderen en jongeren zijn heeft dat ook effect op hoeveel scholen en kinderdagverblijven we nodig hebben. Het kan ook invloed hebben op onze verenigingen.
Digitalisering is ook een ontwikkeling die invloed heeft op voorzieningen. We doen steeds meer via de computer, zoals zaken regelen met de bank, maar ook winkelen en boodschappen doen we steeds vaker via internet. Hoeveel de vraag naar winkels daardoor gaat veranderen weten we nog niet, maar we zien al toenemende leegstand in gebieden met veel winkels. Gelukkig zien we die leegstand nog nauwelijks in het Scherpenzeels centrum, maar wel aan de randen van het centrum.
Hoe zien we de toekomst van voorzieningen?
Onze ambitie voor de toekomst is het realiseren en behouden van een voor Scherpenzeel kwalitatief voldoende en passend voorzieningenniveau in het centrum. Om vitaliteit en leefbaarheid te versterken is een goed voorzieningenniveau van belang, als ook het behoud van een krachtig verenigingsleven en een sterke gemeenschapszin. Maatschappelijke organisaties zoals (thuis)zorgorganisaties, scholen, sportverenigingen en woningbouwcorporaties zijn onze partners op het gebied van (maatschappelijke) voorzieningen. We werken met hen samen als er vragen rondom het moderniseren, transformeren, vervangen of nieuw bouwen van voorzieningen opkomen. Indien nodig zetten we in op meer intensieve samenwerking tussen voorzieningen en zo nodig samenvoeging van voorzieningen. We zien hier kansen om de diverse maatschappelijke partijen en andere organisaties te verbinden en de krachten te bundelen.
Relatie met: Infrastructuur en mobiliteit, Recreatie en toerisme, Werk en ondernemen, Wonen, Groene omgeving, Vitale en leefbare gemeente, Ondernemend Scherpenzeel, DNA van Scherpenzeel