Bij het opstellen van de omgevingsvisie vinden wij het belangrijk dat bewoners, bedrijven en andere partijen meedenken over de inhoud. Bewoners weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom is hun mening juist zo waardevol en doet deze ertoe. Om ervoor te zorgen dat bewoners, ondernemers en verenigingen betrokken worden, hebben we in 2020 de MeetUps georganiseerd.
Voorbereiding
Wij zijn aan het proces begonnen door te verzamelen van wat er op dit moment gebeurt in de gemeente. Hoe ziet de gemeente eruit, wat zijn de kwaliteiten? Welk beleid kent de gemeente, is dit beleid nog actueel? Welke nieuwe ontwikkelingen komen er op ons af? Zo brachten we in beeld welke belangrijke opgaven (uitdagingen) er zijn waar we de komende jaren mee aan de slag moeten. Op basis daarvan hebben we de vraag gesteld: bij welke onderwerpen hebben we inbreng vanuit de samenleving nodig? Aan de hand daarvan hebben we de MeetUps vormgegeven. Aanvullend organiseerde we een kleur- en tekenwedstrijd voor Scherpenzeelse kinderen.
Winnaars kleurwedstrijd
Meedoen tijdens de MeetUps
Aan de hand van de uitdagingen hebben we de MeetUps vorm gegeven. In een gouden envelop ontvingen duizend Scherpenzelers een uitnodiging om mee te doen. Hoe zie jij de toekomst van gemeente Scherpenzeel? Wat vind je belangrijk voor gemeente Scherpenzeel, voor jouw wijk en voor jouw omgeving? Hoe ziet jouw leven daar er over 20 jaar uit? Samen met inwoners, bedrijven en organisaties dachten we tijdens de MeetUps na over hoe onze gemeente de komende twintig jaar verandert en wat dat betekent voor de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen en voorzieningen in jouw wijk, bereikbaarheid, gezond leven, werken en ondernemen in de gemeente. Of om groen, water, het klimaat en nieuwe energie. Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente? Daarover gingen we met elkaar in gesprek tijdens de eerste MeetUp.
Helaas kwamen kort na de eerste MeetUp strenge maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus in te perken. Daardoor werd de tweede MeetUp uitgesteld naar het najaar. Uiteindelijk hebben we in het najaar de keuze moeten maken om de participatie digitaal verder vorm te geven. Tussen 1 oktober en 15 november 2020 kon iedereen via meetupscherpenzeel.nl meedoen. Ontvangers van de gouden envelop kregen hierbij de primeur tussen 1 en 15 oktober, waarna het platform werd opengesteld voor iedereen.
Ben je benieuwd naar de uitkomsten van de MeetUps? Lees hier de verslagen.
Verslag MeetUp 1
Verslag MeetUpscherpenzeel.nl (thema's)
Botsingen uitdiepen
Tijdens het Slot van de MeetUps sloten we het participatieproces voor de omgevingsvisie samen af. Inwoners, bedrijven en organisaties gingen via meetupscherpenzeel.nl digitaal in discussie over de toekomst van onze gemeente op basis van de resultaten van de MeetUps. Welke onderwerpen vinden we nu echt belangrijk, waar moeten we mee aan de slag en wat zijn de voor- en nadelen van deze maatregelen? Als belangen botsen, welke keuzes maken we dan? De opbrengsten zijn inbreng voor het interne vervolg.
Verslag Slot via MeetUpscherpenzeel.nl
Vertalen en keuzes maken
Alle opbrengsten uit de MeetUps namen we mee in het verdere proces. Uit deze participatie kwam een aantal speerpunten en doelen naar voren. Zo werd duidelijk dat er botsingen zouden ontstaan, omdat we niet alles tegelijkertijd of in dezelfde ruimte kunnen realiseren. We brachten de botsingen in kaart en bespraken ze met de ambtenaren en ketenpartners (Botsproeven) en de gemeenteraad (Keuzesessie op 1 maart 2021). De gemeenteraad maakte keuzes op basis van informatiebladen per botsing. De keuzes en resultaten zijn verwerkt in deze omgevingsvisie.
Informatiebladen keuzesessie gemeenteraad
Milieuimpactbeoordeling
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die je maakt. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in de milieuimpactbeoordeling. Om de effecten goed te kunnen bepalen, hebben we eerst de huidige staat van de leefomgeving in beeld gebracht. Hierin kun je de situatie in Scherpenzeel zien voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, natuur en energietransitie. In de milieuimpactbeoordeling zijn de gemaakte keuzes en ambities samen beoordeeld. De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, zijn vervolgens zo concreet mogelijk gemaakt. Hierdoor is het monitoren van de ambities mogelijk, een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. De milieuimpactbeoordeling ligt samen met de omgevingsvisie ter inzage.
Milieuimpactbeoordeling
Besluitvorming en zienswijzen
Door de keuzes te maken gaf de gemeenteraad richting aan de ambities en waarden in deze omgevingsvisie. De ontwerpomgevingsvisie is het resultaat van de inbreng uit de inventarisatie, de MeetUps, de Botsproeven en de keuzesessie met de gemeenteraad. De ontwerpomgevingsvisie lag ter inzage van 26 mei t/m 6 juli 2021. Iedereen heeft in deze periode de kans gehad om op de ontwerpomgevingsvisie te reageren. Een samenvatting van de ontvangen reacties (zienswijzen) is hieronder gepubliceerd.
Nota van zienswijzen