Ondernemen, dat kunnen wij in onze gemeente goed! Scherpenzeel is een ondernemende (agrarisch) dorp met veel kansen. We willen in Scherpenzeel Noord voldoende ruimte houden voor agrarische bedrijvigheid, maar ook kansen bieden voor combinaties met natuur, recreatie en zorg. We gaan voor kringlooplandbouw waarbij we de natuur ook sparen en verzorgen. Daarnaast stimuleren wij initiatieven voor kleinschalige functies op vrijkomende agrarische bedrijven zoals wonen. Om recreatie en toerisme verder te stimuleren zien wij kansen om recreatieve (wandel- en fiets)routes te verbeteren. Zowel in het buitengebied, als in de verbinding met het centrum. Horeca, bed & breakfast en recreatief verblijf krijgt steeds meer een plek in ons centrum en in het buitengebied.
Meer flexibiliteit
De boeren hebben een belangrijke plek in onze samenleving. In het buitengebied blijft agrarische bedrijvigheid onze prioriteit, daarmee behouden we het ondernemerschap van de Scherpenzeelse boer. Ons buitengebied en landschap is gevormd door agrariërs. De agrarische bedrijvigheid is ook in de toekomst belangrijk als economische drager en beheerder van het landschap. We zien de toekomst voor Scherpenzeel Noord als buitengebied waar natuur en agrarische bedrijvigheid hand in hand gaan met nieuwe ontwikkelingen. We benutten kansen door meer flexibiliteit toe te staan in het buitengebied. Andere functies en ontwikkelingen maken we mogelijk op de bestaande erven. We zien mogelijkheden voor combinaties met natuur, recreatie en zorg. We trekken samen op met de boeren als het gaat om het aanpakken van de belangrijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire landbouw. Als een ontwikkeling of initiatief in de omgeving en het landschap past dan staan we er positief tegenover. Leegstaande boerderijen zijn soms niet meer geschikt voor een nieuw agrarisch bedrijf, we noemen dit vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s). Daar kan gekeken worden naar een woonbestemming of een andere invulling zoals zorg of recreatie. De ruimtelijke vraag voor energieopwekking in Scherpenzeel Noord nemen we mee in integrale afwegingen. Zo blijven er volop kansen voor de ondernemers in onze gemeente.
Bedrijventerreinen klaar voor de toekomst
Scherpenzeel maakt zich klaar voor de toekomst. In het dorp en op de (goed bereikbare) bedrijventerreinen krijgen jonge ondernemers de ruimte om hun eigen bedrijf op te zetten. Een mooie combinatie van leren, werken en ontwikkelen zorgen voor een levendige economie. We willen de bestaande bedrijventerreinen optimaal benutten en toekomstbestendig maken. Ook ontwikkelen we op dit moment Zwarteland II tot een aantrekkelijk bedrijvenpark waar bedrijvigheid, groen en recreatie samenkomt. Duurzaamheid, veiligheid en gezondheid beschermen en bevorderen we daarbij. Op onze bedrijventerreinen blijft er ruimte voor onze bedrijven om zich te vestigen en ontwikkelen. Ieder bedrijventerrein heeft haar eigen identiteit en type bedrijvigheid. In de toekomst maken we hier bewuste keuzes in: welk type bedrijf past het best op welk terrein? Deze opgave stemmen we verder af in de regio Foodvalley. Door onze ligging en verbindingen in de regio hebben we een goede bereikbaarheid welke we willen behouden en versterken.
Bruisend toerisme in Scherpenzeel
We bieden volop mogelijkheden voor recreatie. Op verschillende plaatsen in het gebied kan men genieten van landschap, natuur en historie. Om recreatie en toerisme verder te stimuleren zien wij kansen om recreatieve (wandel- en fiets)routes te verbeteren. De ‘parels’ in onze gemeente zijn goed vindbaar met een herkenbare aanduiding en goede, veilige en bewegwijzerde paden. Naast het bestaande Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij de Grebbelinie hebben we de ambitie om een tweede TOP te creëren bij de Breehoek. Bij een TOP komen verschillende fiets- en wandelroutes bij elkaar, soms in combinatie met parkeerplekken of zelfs horeca. Er komen toeristische infopanelen die het verhaal vertellen van de unieke knooppuntfunctie van Scherpenzeel in de Gelderse Valley. Deze infopanelen verbinden onderweg door het dorp (bij de hotspots, Huize S, Holevoetplein etc.) de TOP bij de Grebbelinie met de TOP bij De Breehoek. Zowel in het buitengebied, als in de verbinding met het centrum. Horeca, bed & breakfast en recreatief verblijf krijgt steeds meer een plek in ons centrum en het buitengebied. Op deze manier dragen we tevens bij aan het behouden, versterken en stimuleren van werkgelegenheid.
Wat gaan we doen?
- We beschermen en versterken een duurzaam en vitaal buitengebied. Nieuwe functies (voorzieningen, sport, recreatie en niet-agrarische bedrijvigheid) laten we toe. We houden hierbij rekening met natuur en agrariërs.
- We stimuleren Scherpenzeelse boeren om mee te gaan in de landbouwtransitie en meer duurzaam, gezond en innovatief te ondernemen.
- We verbeteren het ondernemingsklimaat (verder). Dit doen we door met visie aankleden en inkleden van het zakelijk district. Door deze terreinen regionaal sterk te branden, nodigen we bedrijven uit en versterken we de lokale economie.
- We realiseren een tweede Toeristisch Overstap Punt (TOP) in Scherpenzeel bij de Breehoek.
- In het (nog op te stellen) omgevingsplan:
- Geven we aan welke bedrijvigheid we op de verschillende bedrijventerreinen en de VAB's passend vinden. Hiervoor vindt regionale afstemming plaats. Bij ontwikkelingen stellen we eisen aan duurzaamheid, veiligheid en gezondheid.
- Laten we meer flexibiliteit in activiteiten toe in het buitengebied.
- Geven we bestaand beleid een plek, waaronder Menukaart Regio Foodvalley (die ziet op uitbreiding van alle soorten bedrijven in het buitengebied) en het Functieveranderingsbeleid Regio Foodvalley 2016 (die ziet op de nieuwe functies op de VAB’s).
Relatie met: Recreatie en toerisme, Agrarische sector, Infrastructuur en mobiliteit, Energietransitie, DNA van Scherpenzeel