Scherpenzeel-Noord omvat het buitengebied ten noorden van het dorp. Het gebied kenmerkt zich door een aantrekkelijk landschap met cultuurhistorische waarde. Landbouw staat centraal in Scherpenzeel-Noord. Daarnaast zijn er kleinschalige recreatieve functies aanwezig die passen bij het cultuurlandschap.
Historische situatie
Het landschap in de hele gemeente Scherpenzeel is ontstaan als kampenlandschap in de dertiende en veertiende eeuw. Slechts een klein deel, namelijk het noordoosten van de gemeente rondom Gooswilligen bestaat uit een ander landschapstype. Dit deel is namelijk het relatief jonge landschap van heide- en broekontginning. Het gebied bestaat dus al van oudsher uit een afwisseling van natte gronden en droge gronden. Daarom ontstonden er eenmansontginningen (kampen). In dit kampenlandschap zijn de grenzen van kavels ingeplant met dichte houtwallen of houtsingels. Hierdoor ontstond een structuur in het landschap wat de kamerstructuur wordt genoemd. De wegen die de verschillende huizen en clusters van gebouwen met elkaar verbonden hadden laanbeplanting. Daarmee bedoelen we de kenmerkende bomenrijen die nog altijd structurerende elementen in het landschap zijn. Het landgoed Scherpenzeel was en is belangrijk voor de ontwikkeling van ons buitengebied. Oorspronkelijk was Scherpenzeel een "Heerlijkheid", dat is een huis met landerijen waar 'heerlijke rechten' aan verbonden waren. Huize Scherpenzeel is een rijksmonument en daarnaast bestaat bijna 1/3 van het gemeentelijke grondoppervlak uit landgoedgrond (lees meer bij Cultuurhistorie en landschap).
Het buitengebied rondom Scherpenzeel wordt van oudsher agrarisch gebruikt. Dat komt mede doordat het gebied van nature een ideale afwatering heeft. In het gebied zien we ook de oude ontginningstructuur terug, met de daarbij passende afwisseling van landschapspatronen. Het landschap kenmerkt zich door kleinschalige landschapselementen en bebouwingsconcentraties.
Huidige situatie
Scherpenzeel-Noord heeft ook tegenwoordig nog altijd een herkenbaar en aantrekkelijk kampen- en bekenlandschap met bos- en houtwallen. Daarom benoemen we ook dat deze van cultuurhistorische waarde zijn. Landbouw staat centraal in het gebied, maar wel in een aantrekkelijk landschap. Scherpenzeel-Noord heeft bossen, uitgestrekte weilanden, kabbelende beken en kronkelige klompenpaden. Er zijn kleinschalige recreatieve functies aanwezig die passen bij het cultuurlandschap. Wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën is er allemaal mogelijk. De camping aan de Ruwinkelseweg biedt bovendien de mogelijkheid tot kamperen. De groene omgeving leent zich goed om heerlijk te recreëren. Het behoud van deze kwaliteiten vinden wij belangrijk. Naast agrarische bedrijvigheid en recreatie wonen er ook Scherpenzelers in Noord (in zogenaamde burgerwoningen). Door de Barneveldseweg (N802) is het buitengebied goed bereikbaar per auto. Ook is er een netwerk van fiets- en wandelpaden aanwezig.
Toekomstperspectief
Ambities voor de toekomst zien wij rondom een aantal thema’s. We gaan in Scherpenzeel-Noord voor kringlooplandbouw waarbij we de natuur niet alleen optimaal gebruiken, maar die ook sparen en verzorgen. We zetten in op het versterken van biodiversiteit (Groene omgeving) en maken in het gebied ruimte voor duurzame energieopwekking (Energietransitie) en waterberging (Duurzaamheid en klimaat). Daarnaast stimuleren wij initiatieven voor kleinschalige functies op vrijkomende agrarische bedrijven zoals recreatie of wonen. We zien kansen om recreatieve (wandel- en fiets)routes in het buitengebied beter te verbinden met het centrum (Recreatie en toerisme). Op de langere termijn is een toekomstige zoeklocatie voor wonen en werken direct boven de N224 bespreekbaar. Daarbij is nadrukkelijk het behoud van het landschappelijke karakter en groene longen belangrijk. We zetten echter eerst in op ontwikkeling van het gebied ten zuiden van onze kern.