Bij werken en ondernemen hebben we het over werkgelegenheid, ondernemerschap, en het vestigingsklimaat in de gemeente Scherpenzeel als geheel. We kijken naar werken en ondernemen zowel op de bedrijventerreinen als andere plekken in de gemeente.
Wat is werk en ondernemen?
Werken en ondernemen is een breed thema. We hebben het hier over niet alleen werkgelegenheid, dus is er voldoende werk binnen de gemeente of dichtbij? Het gaat ook over de sectoren waar deze werkgelegenheid te vinden is. En het gaat over de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor specifieke vormen van werkgelegenheid. Die aantrekkelijkheid heet ook wel vestigingsklimaat en wordt bepaald door onder andere de bereikbaarheid van onze gemeente, het opleidingsniveau van bewoners en regels die wij stellen.
Waar staan we nu?
De geografische ligging van Scherpenzeel, in een economisch bloeiende regio Foodvalley en vlakbij regio Utrecht, biedt veel economische kansen. De werkgelegenheid in Scherpenzeel is hoog, met veel banen in de sectoren Transport & Logistiek, Agrocomplex & Food en de Maakindustrie.
In hoofdzaak biedt onze gemeente ruimte aan bedrijven in drie gebieden:
- Bedrijven in het buitengebied.
- Bedrijven op bedrijventerreinen.
- Bedrijven (aan huis) in de kern.
Binnen deze verdeling is weer sprake van een enorme variëteit aan bedrijven. Op een bedrijventerrein zijn bijvoorbeeld logistieke bedrijven gevestigd, maar ook productiebedrijven of kantoren. In onze kern komt bijvoorbeeld detailhandel voor, maar ook supermarkten, horeca en kantoren. Het buitengebied kenmerkt zich vooral door agrarische bedrijven, daarnaast is er kleinschalige bedrijvigheid rondom recreatie en toerisme. Onze gemeente kent dus veel verschillende soorten bedrijven. Een deel van de bedrijven in onze gemeente heeft zich verenigd in de Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OS) of in de Bedrijvenkring Scherpenzeel-Woudenberg.
Wat komt er op ons af?
Een landelijke ontwikkeling is dat er enige leegstand van bedrijven en bedrijfspanden ontstaat. Leegstand is tekenend voor deze tijd waarin door digitalisering ons dagelijks leven verandert. Veel producten (boeken, kleding en boodschappen) kunnen via internet besteld worden. Dit soort digitalisering leidt tot minder winkels en meer behoefte aan logistiek. Hierdoor verandert ook het gebruik van voorzieningen. De dienstverlening door banken, maar ook door de gemeente verandert door deze digitalisering. Dit kan leiden tot leegstand van kantoren, al zijn er in Scherpenzeel maar een beperkt aantal zelfstandige kantoorgebouwen. Leegstaande gebouwen vereisen een nieuw invulling om negatieve effecten op de gezondheid en veiligheid van de fysieke leefomgeving te voorkomen. In Scherpenzeel proberen we leegstand te ondervangen door regionaal af te stemmen en gezamenlijk beleid te voeren.
Een andere algemene trend die op ons afkomt is de toenemende vraag van de consument om duurzame producten/diensten of een intensiever bezoek aan bedrijven die op maatschappelijke verantwoorde wijze werken.
Hoe zien we de toekomst van werk en ondernemen?
In de toekomst zetten we in op het behouden, versterken en stimuleren van werkgelegenheid in Scherpenzeel, het (verder) verbeteren van het ondernemingsklimaat en het (blijvend) onderhouden van goede relaties met ondernemers en het bedrijfsleven.
De agrarische sector is in transitie, daardoor verandert er veel. Tegelijkertijd blijven agrarische bedrijven ook in de toekomst van belang voor Scherpenzeel. Een kans ligt in het verbinden van de groei van vitale duurzame en natuurinclusieve agrarische bedrijven met het versterken van een aantrekkelijk en leefbaar landelijk gebied voor inwoners, recreanten en toeristen. We gaan hier bij het thema agrarische sector verder op in.
Op korte termijn zetten we in op het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein ten zuiden van de Stationsweg. Tegelijkertijd liggen er kansen om de bestaande bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door de kwaliteit van het bedrijventerrein ’t Zwarte Land te verbeteren en de verduurzaming van de bedrijventerreinen te stimuleren. We kijken samen met ondernemers en belanghebbenden naar duurzaamheidsmaatregelen.
Samen met Scherpenzeelse ondernemers en inwoners werken wij aan de toekomst van Scherpenzeel Centrum. Het behouden van kwalitatief goede en passende voorzieningen in het centrum van Scherpenzeel is daarbij het uitgangspunt. Als ook een kwaliteitsverbetering van de uitstraling van het centrum, waarmee het kleinschalige gezellige dorpse karakter behouden blijft.
Toekomstige samenwerking met het midden- en kleinbedrijf (MKB) kunnen we versterken door het invoeren van de MKB toets. Hierin kunnen bedrijven aan de start staan bij het invoeren van nieuw beleid en uit te voeren wetgeving en dit beleid toetsen.
Relatie met: Agrarische sector, Infrastructuur en mobiliteit, Gezondheid, Milieu, Energietransitie, Recreatie en toerisme, Voorzieningen, Duurzaamheid en klimaat, Ondernemend Scherpenzeel, Cultuurhistorie en landschap, Water als inrichtingsprincipe, DNA van Scherpenzeel