Het woongebied van Scherpenzeel bestaat uit de woonbuurten van de kern. Deze wijken liggen ten zuiden van De Dreef en om het centrum heen. Hier is het voor de inwoners prettig en veilig wonen. De wijken liggen in een mooi landschap en voorzieningen zijn dichtbij.
Historische situatie
Tot aan de Tweede Wereldoorlog groeide het dorp organisch langs de oude wegenpatronen. Na de oorlog kwam er een planmatige aanpak voor de wederopbouw. De eerste buurten sluiten direct aan op de historische kern en zijn kleinschalig. De latere buurten zijn grootschaliger, hier zien we meer planmatige structuren en een eigen verkeersontsluiting. In de jaren vijftig is de Bomenbuurt gerealiseerd, waarna in de jaren zestig de Oranjebuurt, Vogelbuurt en Zuid volgden. Het gaat daarbij veelal om traditionele blokverkaveling, met rijenwoningen in twee lagen en een kap. In die jaren werd ook een tweetal bijzondere woonbuurten gerealiseerd: Proeftuin, een ruim opgezette buurt met overwegend vrijstaande villa’s en het Doornboomspark, met woningen in één laag naar een ontwerp van Maaskant. In de zeventiger jaren zijn Wittenberg en De Maatjes gebouwd. Vervolgens zijn in de jaren 70 en 80 aan de noordoostzijde Boskamp, Legekamp en in de jaren 90 Hogekamp ontwikkeld. De Nieuwe Willaer en Renes zijn de laatste uitbreidingen aan de noordzijde van Scherpenzeel geweest. De afgelopen tien jaar zijn vooral woningen gebouwd aan de zuidzijde van de kern, zoals de locaties Heijhorst en Akkerwinde.
Huidige situatie
Het woongebied van Scherpenzeel bestaat uit de buurten van de kern. Deze buurten liggen ten zuiden van De Dreef en om het centrum heen. Hier is het voor de inwoners prettig en veilig Wonen. De wijken liggen in een mooi landschap en voorzieningen zijn dichtbij. De aanwezige landschappelijke structuren geven het woongebied een aantrekkelijke uitstraling. Goede maatschappelijke voorzieningen zorg, cultuur, sport en vrije tijd zijn dichtbij (Voorzieningen). Het behoud van deze unieke kwaliteiten vinden wij belangrijk.
Toekomstperspectief
Wij willen ruimte bieden voor inbreiding en nieuwe parkeervoorzieningen in de woongebieden. Vervanging en transformatie is ook mogelijk. Aandacht voor toekomstbestendig wonen in de bestaande huizen is een ambitie voor de toekomst, zodat Scherpenzelers ook op hun oude dag langer zelfstandig thuis kunnen blijven. Ook willen we de bestaande woningen verduurzamen door bijvoorbeeld goede isolatie. Wij stimuleren initiatieven vanuit inwoners voor kleinschalige energieopwekking zoals zonnepanelen op daken (Energietransitie). In de openbare ruimte zetten we in op klimaatadaptatie en biodiversiteit (Duurzaamheid en klimaat en Groene omgeving), zoals bij de recente woonbuurten een belangrijk uitgangspunt is geweest. We stimuleren initiatieven op dit gebied bij bewoners en bedrijven. Ook stellen we een gezonde en schone leefomgeving centraal (Milieu) en die uitnodigt tot bewegen.